Proč mají mexická piva jinou chuť? Odkrýváme tajemství

led, 4 2024 0

Výjimečnost mexických piv

Víte, jaké je to, když si dáte ten první lok mexického piva? Taková ta chuť, která vám připomene pláže Cancúnu a horký sluneční zář, i když sedíte jen na balkoně svého bytu v Olomouci. Není pochyb o tom, že mexické pivo je na světoznámém pivním výčepním pultě něčím výjimečné. Ale když přemýšlíte nad tím, proč je mexické pivo tak jiné než třeba naše české zlatavé moky, věděli byste odpovědět? Nejenže se nám jeví jejich chuť odlišně, ale skutečně i jsou. A není to jen o značkách jako Corona nebo Sol, každé pivo z této země vanuté duchem Mayů a Azteků má svůj neopakovatelný rukopis. A právě tomu se budu věnovat v dnešním článku, prokoukneme si, proč je pivo z Mexika tak specifické, a možná vám nabídnu i nějaké zajímavosti, kvůli kterým se na chutě z této exotické země podíváte úplně novýma očima.

Pivní historie Mexika

Předtím než se ponoříme do chutí a aromat mexických piv, podívejme se, jaká je historie piva v Mexiku. Mexické pivo má totiž pohnutou minulost, která se datuje až do období před příchodem španělských dobyvatelů. Osobně miluji tajemství starých civilizací, a proto mě tenhle kousek historie vždycky fascinoval. Mexičtí indiáni fermentovali nápoje z kukuřice dlouho předtím, než by se v Evropě poprvé povařilo první pivo. Až konkvistadoři přivezli s sebou metody výroby piva, které známe dnes. Už v 16. století postavili v Mexiku první pivovar a od té doby se pivovarnictví stalo jedním z charakteristických rysů této země.

Suroviny a jejich vliv na chuť

A teď k jádru věci - co dělá mexické pivo tak jedinečným? Mno, začněme u nejdůležitějšího - surovin. Mexiko je tropická země s mnoha klimatickými zónami, a to ovlivňuje více aspektů piva, než byste si možná mysleli. Místní voda, která je základem každého dobrého piva, má jiné minerální složení než voda v České republice, a to je první stavba k odlišné chuti. Když se přidá ještě specifický druh chmele a kukuřice - ano, čtete správně, některá mexická piva používají kukuřici jako doplněk k ječmennému sladu - dostáváme kombinaci, která je na první ochutnávku nezaměnitelná.

Metody výroby a tradice

Pokud mám mluvit o metodách výroby, v Mexiku se setkáme jak s tradicí, tak i s moderními technologiemi. Mexické pivovary čerpají z bohatého dědictví a často se mísí staré techniky s novými trendy. Řeknu vám o jedné zvláštnosti, která mě vždy baví - některá mexická piva zrají ve vytopených mezcalech nebo tequilech, a sám si umíte představit, jaký pikantní nádech to pivo nakonec získá. A víte co? Tento trend zrání piva ve speciálních sudech se u nás v České republice teprve začíná objevovat a já osobně si nemůžu vynachválit, jak skvělý nápad to je!

Podávání a konzumace

Ale co teprve způsoby podávání! Netřeba říkat, že pivo v Mexiku chutná nejlépe čerstvé, rovnou z lednice a často podávané s limetkou ve hrdle lahve. Tento zvyk mi byl docela cizí, dokud jsem si nevšimla, jak tento jednoduchý doplněk umí podtrhnout chuť a osvěžit celkový zážitek. A když se to přidá k pikantním mexických jídlům, jako jsou čerstvé tacos nebo burritos, poznáte, že tohle pivo je společník jak stvořený pro tyto chvíle. Ta harmonie chutí vám prostě nedá spát!

Překvapivé fakty o mexických pivách

Nu co by to bylo za článek bez pár překvapivých faktů? Víte například, že Corona, kterou mnozí považují za nejznámější mexické pivo, není ve skutečnosti u domorodých Mexičanů tolik oblíbená? Oni mají raději pivovary jako Modelo nebo Pacifico. A další věc - mexické pivo je na světovém trhu silným hráčem i díky exportu. Mexiko je dokonce v některých letech prvním světovým exportérem piva. A nejlepší na tom je, že díky rostoucí oblibě pivní kultury vidíme ve světě čím dál větší počet craftových pivovarů, které následují mexické tradice a přidávají do piva exotické chuťové tóny jako agáve nebo chili papričky!

Tips a triky při výběru piva

Pro ty z vás, kteří si rádi vychutnávají své pivo doma a chtějí experimentovat s chutěmi, jak vybrat to pravé mexické pivo? Já bych řekla, že nejdřív byste měli začít s něčím lehkým a svěžím, jako je například Corona, která je dobře dostupná i u nás v České republice. A až si na unikátní chuť zvyknete, pusťte se do dalších značek. Nebojte se na etiketě hledat zmínku o přídavku kukuřice nebo speciálním zrání. Vyberte si chladné odpoledne, postavte se s láhví na balkon, zavřete oči a představte si, že jste právě někde u mexického pobřeží - garantuju vám, že se vám chuť už navždy zaryje do paměti.

Závěr plný chutí

No a máme tu závěr. Mexické pivo je bezesporu kapitolou sama pro sebe a má co nabídnout jak nováčkům v pivních chutích, tak ostříleným pivařům, kteří si myslí, že už nic nepřekvapí. Je to svět plný slunečního svitu, exotických ingrediencí a příběhů starých civilizací, které jsou uchovány v každém doušku tohoto zlatavého moku. Tímto končím dnešní příběh a ať už jste kdekoli, doufám, že si další pivo, a možná právě to mexické, si vychutnáte plnými doušky. A kdo ví, možná si příště místo limetky do láhve přidáte něco netradičního... třeba kousek čokolády? No dobře, možná to je už trochu moc, ale v experimentování s chutěmi přece není žádná hranice. Na zdraví, moji milí čtenáři!